Olen itse harrastanut lihaskuntoaharjoittelua jo usean vuoden ajan. Kuntosali on siis tuttu paikka minulle. On ollut aikoja, jolloin lihaskuntoharjoittelu on ollut osana muuten monipuolista treeniviikkoa aerobisten treenien ohella ja on ollut aikoja, jolloin olen tietoisesti vähentänyt aerobista treeniä ja keskittynyt pääosin kuntosali treenaamiseen. Tavoitteeni ovat siis ohjanneet treenausmuotojani.

Tunnen paljon ihmisiä, joille liikunta on pääosin sauva-ja juoksulenkkejä. Lihaskuntoharjoittelua ei olla ehkä osattu yhdistää aerobisiin treeneihin. Myöskään ei ole välttämättä ollut riittävää tietämystä lihaskuntoharjoittelun huödyistä. Monelle kuntoilijalla kuntosali saattaa myös paikkana olla epämieleyttävä. Onneksi lihaskuntoa pystyy harjoittamaan myös ilman kuntosalia, ihan omalla kehonpainollakin pääsee aloittelija jo loistaviin tuloksiin.

Maaret_valmis-24

Miksi sitä lihaskuntoa pitäisi sitten harjoittaa? Tässä muutama syy:

  • Lihaskuntoharjoittelu parantaa sokeriaineenvaihduntaa
  • Lihaskuntoharjoittelulla on edullisia vaikutuksia sydän ja verenkiertoelimistöön
  • Lihaskuntoharjoittelu parantaa ryhtiä
  • Lihaskuntoharjoittelun kautta vahvistuu tuki- ja liikuntaelimistö (apuna esim. kaatumisissa)
  • Lihaskuntoharjoittelu kehittää voimaa ja kestävyyttä
  • Lihaskuntoharjoittelu on ensiarvoisessa asemassa jos tavoittelet kiinteytymistä tai kehonmuokkausta (vaikkapa sitä pienempää ja kiinteämpää tarakkaosastoa tai isompaa hauista) tai ylipäänsä muodokkaampaa vartaloa
  • Lihaskuntoharjoittelu on oiva muoto myös painonpudottajalle. Lihas kuluttaa levossa enemmän kuin läski
  • Lihaskunnon kohoaminen tekee myös arjen haasteista helpompia selättää: kotona painavien huonekalujen siirtely tai puutarhassa multasäkkien nostelu ei ole enää temppu eikä mikään
  • Lihaskuntoharjoittelu auttaa pitkällä tähtäimellä jumituksiin, kuten niska- ja hartiavaivoihin, jotka ovat tuttuja vaivoja päätetyöskentelijöillä

Lihaskuntoharjoittelua voidaan toteuttaa monella tavalla riippuen tavoitteista. Monet tavoitteista tukevat toisiaan, joten ei ole mahdotonta parantaa samanaikaisesti useampaakin osatavoitetta. Samaan aikaan ei tosin ole mielekästä tavoitella fitness urheilijan kroppaa ja juosta maraton ennätystä, mutta esimerkiksi lihaskestävyyden parantaminen, kiinteytyminen ja lihastasapainon sekä ryhdin parantaminen onnistuvat hienosti samalla treeniohjelmalla.

Lihaskuntoharjoittelun aikaansaamista tuloksista pääsee aloittelija nauttimaan jo varsin nopeasti, jo muutaman viikon säännöllisen harjoittelun aikaansaamat voimatasojen nousut ovat nopeasti todettavissa.

Ja koska lihas painaa enemmän kuin rasva, ei vaa`an lukema kerro koko totuutta. Painoa tärkeämpää olisikin tarkkailla kehon koostumusta; kuinka paljon kehossa on lihasta, rasvaa ja nesteitä. Itse olen heittänyt vaa`an jo aikaa sitten pölyttymään kaapin pohjalle ja tarkkailen kehoni koostumusta mm. vaatteiden ja peilin avulla. Jossain vaiheessa kävin myös säännöllisesti kehonkoostumusmittauksissa, koska mittaukset tukivat silloisia tavoitteitani.

Kannustan jokaista lisäämään omaan treeniviikkoon ripauksen myös lihaskuntoharjoittelua. Helpoiten voit aloittaa kotona esim. punnerruksilla ja kyykyillä ja lisätä haastavuustasoa pikkuhiljaa voiman lisääntyessä.

säkit

Reipasta syksyistä treeniviikkoa!