Hiljattain kirjoitin blogikirjoituksen lihaskuntoharjoittelun tärkeydestä. Nyt tänään osui silmiini niin osuva kirjoitus Turun Sanomista, että aiheesta on pakko jatkaa vielä muutama sana.

Hyvinvointipalstalla julkaistu kirjoitus puhui paljon luuston huolehtimisen puolesta. Ihmisen luusto uusiutuu koko ajan, mutta iän myötä luumassa vähenee jokaisella, naisilla jopa nopeammin kuin miehillä. Murtumien ehkäisemiseksi pitäisi luusto pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa, eli liikkumalla, syömällä terveellisesti ja olemalla tupakoimatta (joka on luuston kannalta yksi pahimmista asioista). Nyt talven tullessa liukkaita kelejä on luvassa ja murtumariski on suurempi, mitä huonommassa kunnossa kehon luusto on. Jos liukastuessa ei saa murtumia, pitäisi kaiken olla kunnossa, sanoo artikkelissa ortopedian ja traumatologian professori Hannu Aro.

Törmään itse usein keskusteluun millaista liikuntaa olisi hyvä harrastaa. Etenkin itseäni hieman iäkkäämpien ihmisten suosiossa tuntuu olevan pääsääntöisesti kävelylenkit. Liikunta kuin liikunta on tottakai hyväksi, mutta jos haluaa välttyä murtumisilta, on lihasamassalla todella merkittävä rooli. Hyvä lihasmassa vähentää kaatumisia. Kuntosali saattaa olla monelle todella vieras ja ehkä epämiellyttäväkin paikka, mutta lihaskuntoharjoittelua voi harrastaa missä vain, jopa kotona oman kehon painolla. Pääasia, että lihaskuntoa harjoitetaan ja elimistöä rasitetaan silläkin puolella.

 

Maaret_valmis-36

Siis mars mars lihaskuntoharjoittelun pariin! Luusto kiittää kun nostelet puntteja!