Sali, jossa treenaan, tarjosi viime syksynä kaikille jäsenille ilmaisen polkupyöräergometrillä tehtävän kuntotestin sekä kehonkoostumusmittauksen. Koska itse olin tuolloin raskaana, siirsimme mittaukseni tälle keväälle.

Kun synnytyksestä oli aikaa tasan kahdeksan viikkoa, päätin käydä mittauksissa. Olin aika tarkalleen vuosi sitten käynyt kuntotestissä, joten odotin todella mielenkiinnolla millaisia tuloksia tällä kertaa saisin. Enhän kuitenkaan ollut tämän testin jälkeen enää harrastanut varsinaista maksimikestävyysliikuntaa, sillä juuri testin jälkeen tein positiivisen raskaustestin. Maksimikestävyydellä tarkoitan liikuntaa, joka on niin rasittavaa, että se tuottaa elimistöön koko ajan maitohappoa nopeammin kuin elimistö kykenee sitä poistamaan. Lihastyötä ei pystytä pitämään yllä kuin muutamia minuutteja tämän syketason yläpuolella.

Takana oli siis lähestulkoon vuoden paussi todella rasittavasta liikunnasta. Toki liikuin lähes koko raskauden ajan, mutta kestävyysurheiluni oli pääosin kävelylenkkejä ja raskauden ensimmäisellä kolmanneksella pyöräilyä. Lisäksi kävin säännöllisesti kuntosalilla. Odotusaikana oli kuitenkin myös totaalinen paussi todella kovan pahoinvoinnin vuoksi.

Samalla mittaus kerralla tehtiin myös kehonkoostumusmittaus. Viimeisestä mittauksesta itselläni oli aikaa vierähtänyt ainakin muutama vuosi ja mittauslaitekin oli tällä kertaa toinen. Tässä kohtaa tuloksia oli siis jo laitteistonkin puolesta turha verrata keskenään. Säännöllisissä mittauksissa on tärkeää tehdä mittaukset aina samalla laitteella.

Kehonkoostumusmittaus oli tässä kohtaa siis ainoastaan mielenkiintoista tietää. Vaaka en ollut tervehtinyt synnytyksen jälkeen laisinkaan, koska omamme sanoi sopimuksensa irti. Tiesin, etten ole vielä omissa mitoissani, koska vaatteet kiristävät. Ja muutoinkin tunsin ettei kroppani ollut vielä omani.

No millaisia tuloksia sitten saimme?

Kuntotestin tulos yllätti positiivisesti! Kun testi lähti käyntiin, aloitussykkeeni viime vuotiseen verrattuna olivat huomattavasti matalammat. Ja pysyivät matalampina aina 15 minuuttiin saakka! Tämä siis kertoo siitä, että raskauden aikainen liikunta peruskestävyysalueella todellakin kannattaa! Sydän jaksaa työskennellä alhaisemmilla sykkeillä samassa rasitustasossa kuin vuotta aiemmin. Peruskestävyyskunto voi siis jopa parantua odottaessa!

Tässä vielä hymyilyttää

Kunto nousee, kun harrastaa liikuntaa neljän P:n säännöllä = pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Ja itselläni tämä tarkoitti tosiaan kävelylenkkejä. Kestävyysliikkunnasta valtaosa pitäisikin suorittaa näillä tehoilla. Ihan jokaisen.

Kun testiä oli kulunut nuo 15 minuuttia, kääntyi sykekäyräni nousuun viime vuotiseen testiin verrattuna. Liikuin siis tässä vaiheessa anaerobisella kynnyksellä, jolloin maitohapon muodostus alkoi. Tässä kohtaa jaksoin polkea vielä viisi minuuttia tehojen koko ajan noustessa. Viime kertainen tulokseni oli noin 23  minuuttia, tällä kertaa 21 minuuttia. Seinä tuli siis aiemmin vastaan kuin viimeksi, mutta yllättävän pitkään jaksoin tälläkin kertaa! Olin todella iloisesti yllättynyt ja tyytyväinen kuntotasooni. MET arvoni oli nyt 11,1 joka on luokitukseltaan ”hyvä”.

Nyt on jo todella raskasta

Tässä näkyy haalealla graafilla tulos viime vuodesta vs tämän vuotiseen

 

Liikuntaohje

No kaikkia varmasti kiinnostaa myös miltä synnyttäneen naisen kehonkoostumus vaikuttaa 8 viikon jälkeen? Kiloja lähtöpainoon oli jäljellä vielä reilu 5 ja osuinkin omassa arviossani aika oikeaan. Raskauden aikana kiloja tuli lisää 16 kg. Rasvaa on siis vielä poltettavana. Rasvaprosentti olikin 30,6 %. Toisaalta taas lihasproteiinin määrä oli vertailuarvoihin nähden korkea, joka kertoo siitä, että elimistöni sisältää paljon lihasta. Ja tämä tieto etenkin ilahdutti, sillä ennen raskautta salilla on tullut käytyä ahkerasti. Hienoa etten ole menettänyt lihasta odotuksen aikana.

Miten tästä eteenpäin?

Testit olivat mukava tapa tietää missä kunnossa olen. Aion kuitenkin edelleen nauttia vauva-arjesta ja treenata vauvan sekä isompien lasten ehdoilla. Mitään tavoitteita en siis itselleni tule nyt asettamaan, vaan etenen hyvinvoinnin ja perheen ehdoilla. Tiedän, että minulla on vielä tulevaisuudessa aikaa treenata enemmän tosissani. Nyt siis treenit jatkuvat entiseen tapaan olohuoneessamme, lenkeillä ja toivottavasti pian myös studiossamme (tästä pian uusi postaus tulossa!).

Jos kiinnostuit tietämään myös oman tämän hetkisen kuntosi tai kehosi koostumuksen, olethan yhteydessä Mentoriin. Sieltä saa todella hyvää palvelua!

Aurinkoista tiistaita ja lähestyvää pääsiäistä! Muistakaa nauttia myös suklaasta, ainakin vähän 🙂