Olen viime aikoina törmännyt todella moneen artikkeliin, jotka tavalla tai toisella käsittelevät painonpudotusta. Mitä saisi syödä ja mitä ei.

Tämä viidakko on mielestäni ihan mahdoton! Mikäli et ole lukenut ravitsemuspuolta tai muuten hyvin perillä niistä asioista, pää menee todellakin pyörälle ja pian olet kokeilemassa yhtä sun toista ”diettiä”. Olen itsekin aikoinaan kuulunut tähän porukkaan. Olen ollut vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, maidottomalla, viljattomalla ja kaikkea siltä väliltä. Joskus jopa kokeilin sellaista, jossa sai syödä paljon kovia rasvoja.

Itse vannon kultaisen keskitien nimeen oikeastaan kaikessa mitä teen. Jokaisena päivänä ihminen kohtaa satoja valintoja. Ne valinnat alkavat heti aamulla herättyäsi kun nouset ylös ja päätät millä hammastahnalla tänään peset hampaasi. Valinnat jatkuvat päälle pukemisen kautta jääkaapille, kun on aika valita aamiaistarvikkeet.

Tyypillinen aamiaiseni. Puurossa lisäksi loraus kasviöljyä tai siemeniä.

 

Ei tyypillinen aamiaiseni, vaan vappupäivän erikoinen lasillisella kuohuvaa

Ravinnon suhteen kohtaamme kymmeniä valintoja päivässä. Mitä syödä tänään aamiaiseksi, entä ottaako lounaaksi tänään pitsan vai salaatin? Syökö välipalaa ja mistä sen mahdollisesti hakee, vai ottaako jo aamulla kotoa mukaan. Töissä kova kiire, joten valitaan jättää lounas syömättä, välipaloista puhumattakaan.

Jos olet pystynyt muodostamaan itsellesi tuon kultaisen keskitien, väitän, että valintojen tekeminen päivän mittaan on huomattavasti helpompaa. Itseltään ei tarvitse kieltää mitään, koska tiedät syöväsi oikeassa balanssissa kun teet valinnoista 80 % oikeaoppisesti.

Aika tyypillinen kotilounaani; salaattipedillä kanaa, vihanneksia ja pähkinöitä

 

Herkutteluhetkiin, ihania kaurapalloja

Jotta kultaisen keskitien löytäminen olisi helpompaa, tässä omat vinkkini jakoon, joita itse noudatan:

  • jokaisella aterialla hyviä rasvoja, proteiinia ja hiilaria
  • paljon vettä joka päivä (minimissään 2 litraa)
  • syö tasaisin väliajoin, 3-4h välein
  • vihreää ja värejä paljon (marjat, kasvikset ja hedelmät kunniaan)
  • syö puhtaasti, eli tee itse mahdollisimman paljon ja suosi mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa
  • pidä annoskoot kohtuullisina

Syöminen terveellisesti ja tasapainoisesti ei oikeasti ole tuon kummallisempaa. Syömällä monipuolisesti ja tasaisesti koko päivän ajan, tunnettua iltasyöpöttelyäkään ei esiinny.

Millaisia ajatuksia sinulla herää tästä? Pitäisikö kokeilla?