Tutustuin eräässä tapahtumassa Anu Kankarjärveen, joka puhuu puhtaan ja ravinnerikkaan ravitsemuksen puolesta. Itse olen myös testannut Anun reseptejä ja todennut ne oikein toimiviksi. Olikin ilo kun Anu lupasi tehdä blogiini vieraskirjoituksen omasta matkastaan.

Innostu ja inspiroidu, ole hyvä:

”Entisessä elämässäni en juurikaan kiinnittänyt huomiota siihen mitä söin. Opiskeluaikoina raha ohjasi valintojani ruokaostoksilla, usein ostin sitä, mikä oli tarjouksessa. Ensimmäistä lasta odottaessani aloin ensi kertaa ajattelemaan ravinnon merkitystä. Tietenkin halusin tarjota mahdollisimman hyvät lähtökohdat vatsassa kasvavalle lapselleni; ostin apteekista jopa monivitamiinia! Lapsen synnyttyä annoin hänelle kuuliaisesti neuvolasta saamiani D2-vitamiineja. Myöhemmin olen tosin oppinut, että paras D-vitamiini on D3-muotoinen ja se kannattaa ottaa öljyyn sitoutettuna eikä esimerkiksi pureskeltavana tablettina. Mutta silloin toimin, kuten neuvolasta oli ohjeistettu. Sittemmin lakkasin kertomasta neuvolassa millaisia määriä D3-vitamiinia lapsilleni annan, koska määrä on ”pikkaisen” suurempi kuin heidän suosituksensa.

Sen verran valveutunut olin, että jo esikoisen aikana tein suurimman osan hänen soseistaan itse, mutta välillä jopa harmittelin, kun kaupan ”mössöt” eivät maistuneet. Jälkikäteen voi vain todeta, mikä onni se olikaan! Toiselle lapselleni tein myös valtaosan soseista itse, mutta ”kätevyyden” vuoksi annoimme hänelle myös kaupan purkkiruokaa. Jälkikäteen olen nähnyt ohjelman, jossa tutkija totesi purkkiruoan olevan kuollutta ruokaa. Se on siis niin pitkälle käsiteltyä, voi sanoa jopa steriloitua, ettei alkuperäisiä ravinteita tai mineraaleja ole jäljellä lähes lainkaan. Jälkikäteen niihin lisättävät vitamiinit ovat synteettisiä, joita keho ei pysty hyödyntämään lähellekään niin hyvin kuin luonnollisia vitamiineja.

Tietoisuuden lisääntyminen

Seitsemän vuotta sitten pääsin kuulemaan tanskalaista ravitsemuksen asiantuntijaa Claus Hanckea luennolle, joka avasi silmäni. Hän kehotti syömään voita ja sanoi, että on ihan ok syödä pizzaa, kunhan sitä ei osta valmiina, vaan tekee itse. Lasten yskään parasta lääkettä ovat tumma suklaa ja hunaja. Maitoakin voi juoda, kunhan sen ottaa suoraan lehmästä, eikä osta käsiteltynä kaupasta. Lisäksi hän avasi sitä millaisia vaikutuksia hyvällä/huonolla ravinnolla on kehoon. Tästä alkoi matkani ravinnon ja hyvinvoinnin maailmaan, johon olen vuosien mittaan uppoutunut yhä syvemmälle ja syvemmälle.

Ensin tarkkailin joitakin E-koodeja, jotka osuivat helposti silmään ainesosaluetteloa ehkä vähän ylimalkaisestikin lukiessa. Tunnistin ja vältin mm. natriumglutamaattia (E621), kunnes huomasin, että jotkut valmistajat ovat ovelia ja käyttävät eri lisäaineista numeroiden sijaan niiden kirjoitusasua. Sitten piti skarpata ja perehtyä vähän tarkemmin lisäaineisiin. Kaupassa saattoi hyvin mennä kolmekin tuntia, kun luin purkkien kyljistä pienellä präntillä kirjoitettuja ainesosaluetteloja. Lopulta pyrin välttämään kaikkia ylimääräisiä ainesosia ja syömään lisäaineetonta ruokaa.

Lisäaineita on joka puolella

Olen aina tykännyt makeasta ja yksi käänteentekevä seikka oli, kun huomasin ihan tavallisen vaniljajäätelön sisältävän 7-8 eri lisäainetta! Siihen loppui meidän perheen jäätelön ostaminen. Kesä ilman jäätelöä tuntui kuitenkin tuskalliselta ja hankimme laadukkaan jäätelökoneen, jolla olemme sittemmin tehneet taivaallisia annoksia niin tavallista jäätelöä kuin raakajäätelöäkin. Aiemmin saatoimme miehen kanssa syödä litran jäätelöpaketin puoliksi, kun itse tehtyä, aitoa jäätelöä riittää litrasta koko nelihenkiselle perheellemme.

Mitä muuta ylimääräistä ruokamme sisältää?

Tieto lisää tuskaa, sanotaan. Aloin ymmärtämään, että ruokamme ei välttämättä sisälläkään vain niitä ainesosia, jotka mainitaan tuotteen ainesosaluettelossa. Viljelytavasta riippuen hedelmissä ja kasviksissa on valtavat määrät erilaisia hyönteisten ja rikkakasvien torjunta-aineita. Metalli- ja muovipurkeista saattaa irrota ruokaan haitallisia ainesosia. Siksi olemmekin siirtyneet käyttämään luonnonmukaisesti tuotettua luomuruokaa aina, kun mahdollista. Metallipurkeissa en ruokaa enää osta, muovia on hieman hankalampi vältellä. Täydellisyyteen on vielä pitkä matka (jos se on mahdollistakaan), mutta uskon pienillä valinnoilla saatavan suuria aikaan!

Haluan auttaa muita

Nykyään teen töitä hyvinvoinnin parissa Aurinkoinen OLO yrityksessäni, sillä haluan auttaa muitakin voimaan hyvin ja pysymään terveenä. Kuten todettua, tykkään herkutella, tosin en juurikaan syö ns. perinteisiä herkkuja, vaan teen mm. raakaherkkuja, joilla voi herkutella hyvällä omallatunnolla koska vain! Kuitenkin tiedän herkkujen olevan monille kompastuskivenä kohti terveellisempää syömistä ja siksi aloin parisen vuotta sitten pitämään Herkkupajoja, joissa jokainen pääsee tekemään terveellisiä herkkuja itse. Näin ollen kynnys kokeilla kotonakin on paljon pienempi.  Ja jollei pääse osallistumaan pajaan välimatkan tai muun takia, niin silloin voi opetella itsenäisesti Herkkupajan Herkkureseptit e-kirjan avulla.

Tätä pitää ehdottomasti testata!

Koskaan ei ole myöhäistä muuttua

Olen kouluttautunut ravintoasiantuntijaksi ja mieleeni on syöpynyt Jaakko Halmetojan luennolla tekemä tilastokatsaus suomalaisten terveydestä. Kun lapsi syntyy Suomessa, hänen elinajanodote on keskimäärin noin 80 vuotta. Tilastot osoittavat kuitenkin karun totuuden; terveenä elämme 58,2 vuotiaaksi. Eli itse asiassa me emme elä pidempään, vaan me kuolemme pidempään. Itse haluan elää elinvoimaisena ja aktiivisena elämäni loppuun saakka ja siksi pidän terveydestäni huolta NYT. Solumme uusiutuvat koko ajan ja tämän päivän valinnoilla rakentuu meidän ensi kuun keho. Mitä parempia rakennusaineita (ruokaa ja ravintolisiä) tarjoat kehollesi, sitä parempia soluja se pystyy rakentamaan.

Muistan vielä kuinka joskus vuosia sitten mennessämme tädilleni viikonlopuksi kyläilemään, kannoin mukanani  margariinia, koska siellä ollut voi oli ”liian kovaa” levitettäväksi leivälle.. Ja nyt en missään nimessä laittaisi margariinia leivälleni! Onneksi jokaisella on mahdollisuus muuttaa tapojaan, ja terveyttä ajatellen se ei ole koskaan liian myöhäistä! Jollet vielä ole kiinnittänyt mitään huomiota siihen mitä syöt, juuri NYT on paras hetki aloittaa!”

 

Tätä olen itsekin testannut ja oli taivaallisen hyvää!

Itsellenikin Anun kirjoituksesta tuli jälleen monta oivallusta. Jospa muutaman saisin ihan päivittäiseen elämääni, niin sekin olisi taas askel eteenpäin.