Kyllä. Kuulun siihen porukkaan, joka rakastaa rutiineja tiettyyn pisteeseen saakka. Rakastan aamuisin herätä ennen muuta perhettä, tehdä aamujoogani kaikessa rauhassa ja ehkä vielä juoda kupillisen kahvia. Kaikessa rauhassa, ilman että kukaan muu vaatii minulta mitään.

Kyselin instagramin stoorissa olisiko teillä halukkuutta kuulla millaisia rutiineja minulla on ja ennen kaikkea MIKSI niitä teen. No tässä tulee.

  • Aamujooga

Päätin talvilomallamme Lapissa kokeilla joogaamista aamuisin omassa rauhassa. Rauha oli kuitenkin siellä usein pelkkä toive, kun perheemme pienin piti sielläkin huolta että herää ennen minua. Onneksi siellä minut pelasti kuulokkeet, jotka laitoin korvilleni ja pystyin keskittymään lähes täysin siihen mitä halusin, joogaan. Tuo oli siellä mahdollista puolison ollessa mukana ja hän huolehti sillä välin lasten tarpeista.

Siellä jo oivalsin kuinka hyvän startin jooga päivääni antoi.

Kevään edetessä kohti kesää tein pikkuhiljaa itselleni tavoitteen (jonka kirjasin ylös): neljänä aamuna seitsemästä jooga. Ja pysyin siinä, olinhan kirjannut sen ylöskin.

Rutiini on kestänyt itselleni näihin päiviin saakka ja toivon jaksavani pitää tästä hetkestä kiinni myös syksyllä ja talvella kun aamut ovat pimeät.

Miksi?

Aamujoogani on minulle usein tämän hetkisessä elämäntilanteessani AINUT hetki päivästä kun saan olla yksin omien ajatusteni kanssa, kukaan ei keskeytä minua ja saan keskittyä vain omaan kroppaani ja ajatuksiini. Koen, että se on tuonut elämääni rauhaa ja olen oppinut paremmin hyväksymään keskeneräisyyteni. Minun ei koko ajan ei tarvitse paahtaa sata lasissa, vaan olen oppinut olemaan itselleni lempeä ja kuuntelemaan mitä kroppani minäkin aamuna kaipaa. Koen olevani paremmin läsnä muulle perheelle joogan ansiosta. Jopa puolisoni on huomannut minussa joogan tuomat hyödyt ja se on paljon se!

  • Sitruunavesi

Laitan joka ilta jääkaappiin noin 7,5 dl vettä, jossa on mukana sitruunoita. Juon usein muutaman lasin ennen joogaa ja loput kun jooga on ohi. Jäin tähän rutiiniini kiinni keväällä sattuman kautta ja tätä en enää vaihda.

Miksi ja mitä hyötyä?

Vaikka sitruuna on hapan, se muuttuu elimistössä emäksiseksi, jolloin se muuttaa elimistön pH:ta myös emäksisemmäksi. Tämän sanotaan olevan hyvä juttu tulehdusten ennaltaehkäisyn ja sairauksien hoidossa. Uskon ainakin itse vahvasti ruokavalion vaikuttavan elimistön pH-tasoon, joten miksei siis päivittäisellä sitruunavedelläkin voisi tehdä siihen muutosta?

Sitruunaveden tarveysvaikutuksista on puhuttu pitkään. Osa varmasti on totta, osa taas ihan keksittyä. Joka tapauksessa elimistömme haihduttaa öisin paljon nestettä ja aamuisin kroppa on todella kuiva. Oli lasissa sitten sitruunaa tai ei, niin suosittelen meistä okaista aloittamaan aamunsa muutamalla vesilasillisella juurikin tuon nestehävikin vuoksi.  Samaa nesteytystä kannattaa ylläpitää toki koko päivän ajan.

Sanotaan, että sitruunavesi olisi hyvä juoda huoneenlämpöisenä jotta sitruunan vaikutukset pureutuvat paremmin elimistöön, mutta ainakin nyt kuumana kesänä itselleni on mennyt alas vain kylmä juoma. Ehkä kokeilen lämmintä juomaa talvella?

Sanotaan myös, että sitruunavedellä olisi positiivisia vaikutuksia ihon hyvinvointiin. Voi olla, että näin on. Minulla ei kumminkaan ole ongelmia ihon kanssa ja se voi oikeastaan vuoden ympäri aika hyvin, niin tähän en osaa ottaa kantaa.

Itse juon sitruunavettä sen tuoman kokonaisvaltaisen hyvän olon vuoksi.

  • Aamiainen

Kyllä. En koskaan poistu kotoa niin etten ole nauttinut aamiaista. Aamiaiseni on jo monen vuoden ajan pysynyt suurinpiirtein samana, pieniä tvistejä voin ja teenkin silloin tällöin. Mutta runko on usein samanlainen.

Aamiaisella on minulla aina hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa. Niin kuin on itseasiassa kaikilla päivän pääaterioillani.

Olen tarkka siitä, mistä lähteeni tulevat. Hiilihydraateissa suosin pitkäkestoisia hiilihydraatteja, kuten esimerkiksi kauraa ja täysjyväviljaa. Usein teen aamupuuron kaurasta. Proteiinin lähteenä toimii usein raejuusto, hera-isolaatti tai kananmuna ja rasvan (juokseva kasvisrasva) sekoitan joko puuroon tai otan avokadoa ruisleivälle tai riisileivän päälle. Puuron höystän isolla määrällä kotimaisia marjoja. Puuron seurana toimii luomukahvi.

Miksi aamiaista?

Jälleen, elimistö on paastonnut pitkän yön. Aamu on hyvä siis aloittaa aamiaisella, jolloin aineenvaihdunta saadaan heti käyntiin. On myös tutkittu, että ihmisillä, jotka nauttivat aamiaista on muita vähemmän painon kanssa ongelmia. Lisäksi itse koen, että kun syön aamusta saakka tasaisesti, pysyn paremmin kultaisella keskitiellä eikä minulle tule tarve napostella niin paljon. Lisäksi, itselläni on ISO nälkä kun herään!

  • Liikunta

Kyllä! Urheilen säännöllisesti, kai tätäkin voi kutsua siis rutiiniksi. Liikun noin 5-6 kertaa viikossa ja pyrin tällä hetkellä liikkumaan mahdollisimman monipuolisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että viikkooni sisältyy niin kestävyys-, lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelua. Ihan ehdoton suosikkini on lihaskuntoharjoittelu, jossa parhaimmillaan yhdistyy myös kestävyysliikunnan piirteitä.

 

Vaikka tykkäänkin edellä mainituista rutiineista, niin ihmisenä rakastan muutoksia ja vaihtelevuutta. Se, että tekisin joka päivä klo 8-16 rutiininomaista työtä ei esimerkiksi ole minua varten. Mutta pieniä rutiineja elämässä on hyvä olla 🙂

Millaisia hyväksi havaittuja rutiineja teillä on?