Jouluna on tietysti herkuteltu notkuvista pöydistä ja suklaata ei säästelty. Joulun ja uudenvuoden välipäivinä otettu rennosti ja nautittu viiniä ja olutta. Uutenavuonna on maisteltu useampi lasi skumppaa ja taas nautittu hyvästä ruoasta ja vielä vähän lisää makeisia. Liikunnalle ei ole oikein löytynyt inspistä satunnaisia ulkoiluja lukuunottamatta.

Vuosi vaihtuu ja tammikuu käynnistyy. Turvottaa. Joulusta jääneet suklaat kaapissa huutavat nimeäsi. Kaiken lisäksi olit viime vuonna samaan aikaan ihan samassa tilanteessa. Pika-apuna kokeilit kahden viikon kestoista mehukeittokuuria, mutta kestit sitä kolme päivää, jonka jälkeen palasit vanhaan tuttuun.

”Nyt kyllä riitti! Nyt ruotuun, nyt alkaa laihdutus! Kesäksi bikinikuntoon, mars!”

Kuulostaako tutulta?

Veikkaan tämän olevan aika monen tilanne tällä hetkellä. Ennen kuin kuitenkaan aloitat laihdutuksen, mieti, olisiko kuitenkin hyvä vaaán lukeman sijaan pohtia ja aloittaa elämäntapamuutos, jonka kantaa pidemmälle. Itse kehotan aina kaikkia painonpudotusasiakkaitani ensi alkuun lopettamaan painonpudottaminen. Voisiko muutoksessa auttaa seuraavien asioiden pohtiminen:

  1. Miten voin?

Pysähdy miettimään miten voit tällä hetkellä, pyri jakamaan ajatukset pieniin palasiin. Jaksatko hyvin arjessa? Miten treenit sujuvat? Oletko aamulla herätessäsi virkeä? Haluaisitko syödä terveellisemmin? Jos tuntuu, että voinnissasi olisi parantamisen varaa, kannattaa pohtia elämäntapamuutosta.

Muutos vaatii aikaa. Motivaatio katoaa toisinaan, varmimmin se säilyy matkassa kun syy muutokseen on henkilökohtainen, kuten halu huolehtia itsestään paremmin. Se sitouttaa vahvemmin muuttamaan omaa elämää kuin pelkkä toive laihtumisesta. Kun toiveena on pienempi vaakalukema, se saattaa aiheuttaa stressiä. Stressi taas vaikeuttaa painonpudotusta.

  1. Tee hyvää itsellesi

Unohda itsekuritukset ja tiukat vaatimukset. Keskity pitämään itsestäsi ja kropastasi hyvää huolta. Kieltojen sijaan mieti, mitä ihanaa haluaisit elämääsi kutsua lisää. Olisiko se enemmän hyvää unta, enemmän hyviä valintoja päivän aikana (ehkä marjoja ja kasviksia), enemmän positiivisia ihmisiä?

Matka voi olla rankka, jos ainut tavoite on laihtua. Tällöin kalorinkulutus alkaa ohjata liikkumista ja energiamäärä kaikkia valintoja ruoan suhteen. Silloin kun tärkeintä on pitää hyvää huolta itsestä, pienilläkin teoilla on merkitystä. Juoksulenkki voi hyvin vaihtua kävelylenkkiin ja välipalasmoothie karjalanpiirakkaan. Tulipahan ainakin ulkoiltua ja huolehdittua tasaisesta ateriarytmistä!

  1. Nuku riittävästi

Uni on kaikista tärkein voimavara ja siitä tulee huolehtia ennen kuin alkaa rukkaamaan ruokavaliota tai lähtee juoksemaan. Kun korjaa nukkumisen kuntoon, jaksaa liikkua ja tehdä terveellisempiä valintoja ruoankin suhteen. Pitkällä tähtäimellä uni näkyy painossa varmemmin kuin esimerkiksi yhden treenikerran lisääminen viikkoon.

  1. Muuta yksi asia kerrallaan

Pakkaa eväsrasiaan vihanneksia jo edellisenä iltana. Käytä työpaikalla ja kaupoilla portaita. Jätä auto kaupassakäynnin ajaksi taaimmaiseen parkkiruutuun. Tee lounastauolla kymmenen kyykkyä. Vaikka mielesi tekisi muuttaa koko elämä kerralla, etene pienin askelin ja keskity yhteen asiaan kerrallaan. Ota käyttöön kahden vuoden sääntö: jaksatko tehdä muuttamaasi asiaa vielä silloin?

  1. Oikea seura

Sillä on merkitystä millaisten ihmisten kanssa jaat aikaasi, kun lenkkitauko uhkaa venyä ja herkut hiipivät mieleesi. Tällöin on tärkeää, että rinnalla tai arjessa ylipäänsä kulkee ihminen, joka tukee muutostasi ja hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Toinen ihminen voi olla myös este hyvinvoinnillesi tuputtaen herkkuja ja ollen kateellinen, kun hehkut hyvää oloa.

  1. Ole lempeä itsellesi

Itsemyötätunto tasapainottaa mieltä, lisää psyykkistä joustavuutta ja ohjaa pois mustavalkoisesta ajattelusta. Parista keksistä paketilliseen kasvanut herkuttelu ei tarkoita, että tarvitsisi katua loppuviikko tai että koko peli on taas kerran menetetty. Joustava mieli ymmärtää, että kyse on hetkellisestä repsahduksesta, yksittäisestä tapauksesta, jollaisia sattuu meille kaikille. Se ei hetkauta tavoitteita suuntaan tai toiseen. Huomenna on taas uusi päivä.

  1. Älä puntaroi itseäsi usein

Muutos ei välttämättä näy vaakalukemissa ensimmäiseksi. Tarkkaile ennemminkin millaiselta vaatteet tuntuvat päällä, onko kiristystä vähemmän. Senttejä saattaa lähteä, mutta muutos ei näy kiloissa. Lisäksi jos olet nainen, olet kevyempi kuukautisten jälkeen kuin ennen niitä. Jos vaaka määrittää omaa mielentilaa, sille ei kannata nousta päivittäin, ei välttämättä edes viikoittain. Kuukausi olisikin parempi väli.

  1. Huomaa onnistumiset ja nauti matkasta

Elintapamuutoksissa edetään askel kerrallaan. Matkalla otetaan välillä kuitenkin myös askelia taaksepäin ja junnataan paikallaan. Kun tavoite on pilkottu pienempiin, oman näköisiin välitavoitteisiin, on helpompaa edetä kärsivällisesti omaan päämäärään. Välitavoitteiden saavuttamisesta voi ja kannattaakin palkita itseään, niin matka pysyy mielekkäänä. Miltä kuulostaisi aika hierojalle vai katsoisitko koko illan lempisarjaa telkkarista?

Otetaan siis rennolla asenteella tämä ”laihdutus”, eikös näin? Tavoitteita saa (ja pitääkin) olla, mutta ehkä niitä kohti olisi helpompi askeltaa jos muistaisimme arjessamme olla armollisempia itsellemme?

<3 Maaret